Δρακοντιά
δρακόντι, φιδόχορτο, ΄Αρον το στικτόν
Arum makulatum
Πολυετής πόα, ύψους 0,20- 0,50, με κονδυλώδες ρίζωμα. Τα φύλλα πράσινα με καστανόχρωμες κηλίδες, εμφανίζονται την άνοιξη. Τα άνθη, μεγάλα κίτρινα ή ιώδη, στις αρχές του καλοκαιριού.
Αρκετά σπάνιο, είναι φυτό δηλητηριώδες, φαρμακευτικό. Συνιστάται κυρίως για την θεραπεία των ρευματισμών και σαν αποχρεμπτικό.
Απαντάται στην Κρήτη και σε πολλά νησιά του Αιγαίου με την ονομασία δρακοντιά, στην Κέρκυρα ως γιάρος και φιδόχορτο, στην Κεφαλλονιά ως δρακόντι.
Το συναντάμε, επίσης, στη Θεσσαλία, την Αττική, Εύβοια και την Πελοπόννησο, με τα κοινά ονόματα φιδόχορτο, δρακόντι.
Αναφορές έχουμε από τον Πλίνιο και το Διοσκουρίδη, που το ονομάζουν <<΄Αρον το δρακόντιο>> ή δρακοντιά. Αναφέρεται ακόμη από το Θεόφραστο, το Γαληνό, το Ιπποκράτη και τον Αέτιο.
Ο Διοσκουρίδης χρησιμοποιούσε τη δρακοντιά σε κομπρέσες για την επούλωση των ανοιχτών πληγών. Το βότανο χρησιμοποιείται σήμερα σε ομοιοπαθητικά φάρμακα. Η λαϊκή θεραπευτική το χρησιμοποιεί για τη θεραπεία του διαβήτη και για τον κοκκύτη, τη βρογχίτιδα και τα ερυθήματα.
Δυτική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα - Δάση και δενδροστοιχίες, φράχτες, προτιμά υγρά μέρη, κυρίως ασβεστολιθικά εδάφη.
Αιθέριο έλαιο (αροϊνη), άμυλο.
Φύλλα, συλλογή κατά το τέλος του καλοκαιριού, πριν την καρποφορία, Ρίζα (σαρκώδες ρίζωμα), συλλογή την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
Αντιρρευματικό, αποχρεμπτικό, καθαρτικό.
Η ρίζα σε μορφή σκόνης 1:3 ή 1:4, ή σε χάπια με χυμό ρίγανης ή φασκομηλιάς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό γιατρικό για την αρθρίτιδα και χρησιμοποιείται για την αϋπνία και για το βήχα και ως καθαρτικό.
Μπορεί, επίσης, να παρασκευαστεί έγχυμα με βραστές ρίζες σε κρασί και ο κόνδυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού ψηθεί καλά, αλλά συνιστάται η επαγγελματική συμβουλή για την εσωτερική χρήση του φυτού.
Στην Β. Ιταλία και Γαλλία μάλιστα, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν τις ρίζες και τα κοτσάνια σαν πολτό καθαριστικό για τα ασπρόρουχα.
Φτιάξτε κατάπλασμα με πολτό ρίζας με γάλα για την αντιμετώπιση της ορχίτιδας. Το κατάπλασμα με λιναρόσπορο είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των ρευματικών, των διαστρεμμάτων, των αιματωμάτων και των δοθιηνώσεων.
΄Όλο το φυτό έχει ένα δυνατό δηλητήριο το οποίο καταστρέφεται με το βράσιμο. Η εσωτερική χρήση του πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με ιατρικές οδηγίες.
Σημείωση:
Παρόμοιες ιδιότητες και εξάπλωση έχει και το είδος Arum italicum (δρακοντιά, φιδόχορτο, κυκολοθιά, βουρβός, Αρον το ιταλικόν)
Με το όνομα δρακοντιά ή του φιδιού το χορτάρι είναι γνωστό και το συγγενικό μεσογειακό είδος (σε δάση και φρυγανότοπους) Dracunculus vulgaris (δρακούγκουλος), που λίγα είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Αν σας άρεσε το άρθρο Μοιραστείτε το
facebookΔημοφιλή βότανο, που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Το μελισσοχορτο είναι διαμάντι για τον εγκέφαλο, δυναμώνει τη μνήμη και διώχνει δραστικά τη μελαγχολία. -John Evelyn, 1679.
Η λεμονιά είναι το πιο αγαπημένο καρποφόρο δένδρο, που συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή των ελληνικών σπιτιών.