Σύμφωνα με το μύθο, όταν οι θεοί περπατούσαν στη γη, ζούσαν στις καρυδιές από εκεί πήραν το όνομα Juglans ή jovis glans. Το δένδρο καλλιεργείται στην Ευρώπη από τη Ρωμαϊκή εποχή για τα καρύδια που δίνουν ένα σημαντικό λάδι, που περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως το α-λινολενικό, που είναι ζωτικά για την υγιή κυτταρική λειτουργία και για την παραγωγή προσταγλανδινών.
Το λευκό καρύδι από την καρυδιά την τεφρόχρου J.cinerea, από την Ανατολική Βόρεια Αμερική είναι χρήσιμο καθαρτικό.
Χαρακτήρας: Πικρή στυπτική, κυρίως θερμή, ξηραντική. Το νωπό εξωκάρπιο είναι δροσιστικό.
Συστατικά: Κινόνες, έλαια, τανίνες. Τα καρύδια περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα (π.χ. το α-λινο-λεϊκό και το α-λινολενικό).
J. REGIA: Στυπτικά, απωθεί τους εντερικούς σκώληκες, σπασμολυτικό, πεπτικό τονωτικό. Το εξωκάρπιο είναι αντιφλεγμονώδες.
J.GINEREA: Καθαρτικό, στυπτικό, χολαγωγό.
Η καρυδιά ανήκει στην οικογένεια των Καρυειδών με 20 είδη φυλλοβόλων δένδρων. Είναι αυτοφυές, μονοχλαμυδικό φυτό. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής και καλλιεργείται σε διάφορους τύπους κλιμάτων και περιβάλλοντος.΄Όμως αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα. Το πιο συνηθισμένο και γνωστό είδος είναι η Κάρυά η βασιλική, λατινική ονομασία Juglans regia.
Το ελληνικό καρύδι παράγεται στην Ελλάδα με φυσικούς τρόπους. Η συγκομιδή γίνεται τέλη Σεπτεμβρίου, διαρκεί περίπου 15 ημέρες, ακολουθεί μετά τη συγκομιδή η πλύση με καθαρό νερό και η ξήρανση στο ήλιο, χωρίς χημικούς τρόπους, και έτσι μένουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, που μας παρέχει η μάνα γη.
Οι καρυδιές ζούνε πάρα πολλά έτη και το ύψος τους, ανάλογα με το είδος, μπορεί να φτάσει από 30 έως και τα 60 μέτρα σπανιότερα.
Τα καρύδια αποτελούν ένα από τα το πιο δημοφιλή είδη ξηρών καρπών στη χώρα μας. Ξηρός καρπός που χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους στη διατροφή μας.
Τα καρύδια που ως γνωστόν αποτελούν μια αρκετά θερμιδογόνα και παρεξηγημένη τροφή, κρύβουν ένα τεράστιο διατροφικό θησαυρό. Είναι μια κατά βάση πρωτεϊνική τροφή. Περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, καθώς και μέτρια ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.
Είναι πλούσια σε ενέργεια, αλλά παράλληλα περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, όπως ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που προάγουν την υγεία του οργανισμού.
Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Το αποτέλεσμα της τακτικής κατανάλωσης των λιπαρών αυτών είναι η πτώση της LDL, χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και η αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης.
Γενικότερα, τα ω3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και επιπρόσθετα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Το καρυδέλαιο που εντοπίζεται και στα ολόκληρα καρύδια «Θωρακίζει» τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε μόλις τέσσερες ώρες, από την κατανάλωσή του. Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών, περίπου 40-50 γρ./ημ. Ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων. Παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων καθώς επίσης συμβάλλει στην ελάττωση της ολικής και κακής χοληστερόλης του αίματος και περιορίζει την απώλεια της οστικής μάζας.
Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως μνήμη-συγκέντρωση- ικανότητα μάθησης. Επιπλέον, έχει βρεθεί να έχουν κάποια θετική επίδραση στην διάθεση του ατόμου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αλλά και άλλων μορφών σοβαρότερων ψυχώσεων, όπως της διπολικής διαταραχής.
Τα καρύδια περιέχουν αργινίνη η οποία χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για την παραγωγή νιτρικού οξέος. Το νιτρικό οξύ βοηθά στη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών. Η υψηλή κατανάλωση ζωτικών λιπών διακόπτει την παραγωγή νιτρικού οξέος από το ενδοθήλιο των αρτηριών.
΄Έρευνες έδειξαν ότι διαβητικοί ασθενείς που κατανάλωναν από 28 έως 56 γραμ/ημ καρυδιών καθημερινά, στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, επωφελούνταν στο τομέα της υγείας της καρδιάς, ενώ μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, η οποία είναι η συνηθέστερη μορφή της νόσου. Ειδικότερα, η κατανάλωση καρυδιών μία έως τρείς φορές το μήνα μειώνει κατά 4%, μία φορά της εβδομάδα κατά 13% και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά 25%.
Τα καρύδια αποτελούν πλούσια φυσική πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση, όπως η μελατονίνη, το ελαγικό οξύ, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες. Τα παραπάνω συστατικά εμφανίζουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της εμφάνισης φλεγμονών και τέλος των ψυχιατρικών διαταραχών. Ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού είναι οι κακοήθεις νόσοι στις οποίες μελετήθηκαν περισσότερο οι αντικαρκινικές ιδιότητες των καρυδιών.
Τα καρύδια εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα της βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης, με σημαντικό ρόλο στη προστασία των κυττάρων και σημαντική δράση κατά των ελεύθερων ριζών. Λειτουργεί ως ένας φυσικός αναστολέας της καταστροφής των κυττάρων προστατεύοντας τους ιστούς, από τη διάσπασή τους.
Παρέχουν στον οργανισμό αξιόλογα ποσά ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, χρώμιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο κ.ά.
Η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο.
Αν τρώει κανείς περίπου δύο χούφτες καρύδια της ημέρα για μερικές εβδομάδες, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος, ιδίως αν είναι νέος, σύμφωνα με αμερικάνικη επιστημονική έρευνα.
Οι φυτικές ίνες, που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από καρδιοπάθειες-διαβήτη και καρκίνο, μας δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και βοηθάνε να διατηρούμε υγιές βάρος.
Φυλάσσετέ τα σε μέρος ξηρό και δροσερό. Ακόμη καλύτερα διατηρείτε τα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο.
Το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση.
Τα λιπαρά τους πρέπει να αντικαθιστούν τα λιπαρά ζωικής προέλευσης, διαφορετικά επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.
Αν σας άρεσε το άρθρο Μοιραστείτε το
facebookΗ πάπρικα (paprika) είναι μπαχαρικό το οποίο γίνεται από τους αποξηραμένους δι αέρος καρπούς της οικογένειας της πιπεριάς τσίλι, του είδους Καψικόν το ετήσιον (Capsimum annuum).
Η λεμονιά είναι το πιο αγαπημένο καρποφόρο δένδρο, που συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή των ελληνικών σπιτιών.