Τσάι

ΤΕΙΟΔΕΝΔΡΟ (τσάι)

Γνωστό στη Κίνα ως τσα (cha), το τσάι έχει γίνει ένα τόσο οικείο μας ποτό που ξεχνάμε ότι είναι και ισχυρό φαρμακευτικό βότανο.

Οι Κινέζοι πίνουν τσάι από το 3000 π.χ. περίπου και το θεωρούν καλό διεγερτικό, στυπτικό που καθαρίζει το φλέγμα και πεπτικό φάρμακο.

Οι τρείς τύποι τσαγιού, πράσινο, μαύρο, και οολόνγκ φτιάχνονται από τα φύλλα του ίδιου φυτού. Οι έρευνες στην ΄Απω Ανατολή φανερώνουν ότι μερικά από τα πράσινα τσάγια φαίνεται ότι μειώνουν το κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.

Χαρακτήρας:

Πράσινο / οολόνγκ: γλυκόπικρο, ξηραντικό, δροσιστικό.
Μαύρο: γλυκοπικρο, ξηραντικό, θερμαντικό.

Συστατικά:

Αλκαλοειδή (καφεϊνη, θεοβρωμίνη κ.α), ταννίνες (πολυφαινόλες), κατεχίνες,
πηκτική έλαιο, φθόριο (σε μερικές ποικιλίες).

Δράσεις:

Διεγερτικό, στυπτικό, αντιοξειδωτικό, αντιβακτηριακό, διουρητικό, μείωση της χοληστερόλης (μερικές ποικιλίες),αναφέρθηκε δράση κατά των όγκων (πράσινο τσάι).

Χρησιμοποιούμενα μέρη του Φυτού:

Φύλλα

Τα νεαρά νωπά φύλλα και οι οφθαλμοί των φύλλων τοποθετούνται σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μετά διπλώνεται ή ξηραίνονται για να φτιάξουν το πράσινο τσάι.
Το τσάι οολόνγκ γίνεται με μερική ζύμωση φύλλων που έχουν μαραθεί στο ήλιο. Το μαύρο τσάι είναι η ποικιλία που προκύπτει από την πλήρη ζύμωση.

Πράσινο τσάι

Πλούσιο σε φθόριο, το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τερηδόνας στα δόντια. Είναι επίσης χρήσιμο για τα τσιμπήματα εντομών και για να αναχαιτίσει την αιμορραγία.

Τσάι οολονγκ

Μερικοί τύποι όπως το Pu erh, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης μετά από λιπαρά γεύματα. Ιάπωνες ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τσάι οολονγκ μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση του αίματος και να περιορίσει τον κίνδυνο της αρτηριακής νόσου.

Μαύρο τσάι

Το ρόφημα του είναι ευρύτατα διαδεδομένο στην Ευρώπη, την Ινδία και τη Βόρεια Αμερική. Και το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε τανίνες και σε υψηλό βαθμό στυπτικό, έτσι είναι πολύ καλό γιατρικό για τη διάρροια.

Εφαρμογές


Πράσινο τσάι

ΕΚΧΥΜΑ: Πιείτε το μετά από τα γεύματα για να βοηθήσει στην προστασία από την τερηδόνα.

ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ: Βάλτε υγρά φύλλα πράσινου τσαγιού σε δαγκώματα εντόμων για να μειώσουν τη φαγούρα και τη φλεγμονή.

Τσάι οολονγκ

ΕΚΧΥΜΑ: Πιείτε το μετά από λιπαρά γεύματα για να μειωθεί η χοληστερόλη και ως πρόληψη για τις αρτηριακές νόσους.

Μαύρο Τσάι

ΕΚΧΥΜΑ: Πάρτε δυνατό έκχυμα συνηθισμένου τσαγιού (2 κουταλιές ανά κούπα βραστού νερού, χωρίς γάλα ή ζάχαρη για τη διάρροια, την τροφική δηλητηρίαση ή τη δυσεντερία. Το έκχυμα είναι επίσης παραδοσιακό Καντονέζικο γιατρικό για το μεθύσι.

ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ: Βάλτε για καταπραϋντικό στα κουρασμένα μάτια ως κατάπλασμα, χρησιμοποιούμενα σακουλάκια τσαγιού. Τα υγρά φύλλα τσαγιού ανακουφίζουν τα δαγκώματα εντόμων.

ΠΛΥΣΗ: Χρησιμοποιείστε ελαφρύ έκχυμα για δροσιστική πλύση μετά το κάψιμο από τον ήλιο.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ:

Τα άτομα που υποφέρουν από ακανόνιστο καρδιακό παλμό, οι έγκυες και οι μητέρες κατά την γαλουχία πρέπει να περιορίζουν την λήψη τσαγιού σε όχι από περισσότερα από δύο κούπες την ημέρα, επειδή τα υψηλά επίπεδα αλκαλοειδών τύπου καφεΐνης μπορεί να αυξήσουν την καρδιακή συχνότητα. Οι πάσχοντες από έλκος στομάχου πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση επειδή η πικρή γεύση μπορεί να διεγείρει την παραγωγή γαστρικού οξέος


Αν σας άρεσε το άρθρο Μοιραστείτε το