Ηλίανθος ή Ηλιόσπορος

Ηλίανθος ή Ηλιόσπορος


 • Ηλίανθος

  Είναι γένος Αγγειόσπειρων δικότυλων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Σύνθετων Αστερωδών. Περιλαμβάνει 65 έως 100 περίπου είδη, πολυετή ή μονοετή ποώδη. Υπάρχουν αναφορές για την καλλιέργειά του από το 3000 π.χ. Το ύψος του ηλίανθου είναι ψηλό, ενώ τα φύλλα του είναι μεγάλα, ωοειδή, οδοντωτά στην περιφέρεια και τριχωτά.

  Η ονομασία του γένους προέρχεται από το γεγονός ότι η ταξιανθία ακολουθεί τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι προς την ανατολή το πρωί. Η κίνηση αυτή, που οφείλεται σε κάμψη του βλαστού, σταματά μετά την άνθηση και τη γονιμοποίηση των ανθών, όταν τα κεφάλια παραμένουν στραμμένα προς την ανατολή.

  Περιέχουν υψηλής ποιότητας καλά λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που βοηθούν πολύ στη συγκέντρωση. Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορεί εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας.

  Ενδείξεις για τη χρήση ηλιόσπορων

  Ψυχική διαταραχή, συνεχές στρες, ευερεθιστότητα, αυξημένη οξύτητα στομάχου, άψυχα μαλλιά, λεπτό σμάλτο δοντιών, παραβίαση της ισορροπίας οξέος – βάσης, δυσκολίες στην εργασία του καρδιακού μυός, απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και των τριχοειδών αγγείων, ρυτίδες στο πρόσωπο, εγκυμοσύνη, γαλουχία, Δυσκοιλιότητα.

  Ευεργετικές ιδιότητες

  Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

  Οι ηλιόσποροι έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή στον οργανισμό μας. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του άσθματος, της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

  Μειώνει τη χοληστερίνη

  Οι ηλιόσποροι περιέχουν φυτοστερόλες οι οποίες, όπως προκύπτει από πολυάριθμες μελέτες, έχουν την τάση να μειώνουν τα επίπεδά της «κακής» χοληστερίνης στον οργανισμό μας. Επίσης, η περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε πολυακόρεστα λιπαρά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά επιπλέον στη μείωση της αθηρωμάτωσης, καθώς τα λιπαρά αυτά μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη ενώ αυξάνουν την «καλή».

  Χαλαρώνει τα νεύρα

  Συγκεκριμένα, ο ηλιόσπορος αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο βοηθά στον έλεγχο του νευρικού και μυϊκού τόνου και η έλλειψή του σχετίζεται με υπερδραστηριότητα των νεύρων μας προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις, ημικρανίες, μυϊκές κράμπες, νευρικότητα και κόπωση.

  ΄Ένα τέταρτο του φλυτζανιού ηλιόσποροι μας παρέχει το 28% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόληψης σε μαγνήσιο και επιπλέον αποτελεί άριστη πηγή φυλλικού οξέος καθώς τα 100 γραμ. μας παρέχουν το 37% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA, ενώ πρέπει να υπάρχει στη διατροφή των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, καθώς η πρόληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.

  Προστατεύει της καρδιά μας

  Η βιταμίνη Ε που υπάρχει στον ηλιόσπορο προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, η αντιοξειδωτική της δράση εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης, η οποία μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία μας και να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια ή ανακοπή της καρδιάς.

  Μας αποτοξινώνει

  Η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και σελήνιο βοηθά στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών που συσσωρεύονται (οξειδωτικό στρες) καθημερινά στον οργανισμό μας. Η διαδικασία αυτή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες (καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, πρόωρη γήρανση, εκφυλιστικές ασθένειες).

  Μας προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου

  Ο ηλιόσπορος αποτελεί καλή πηγή σεληνίου, το οποίο είναι ένα ιχνοστοιχείο που είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας μας. Συγκεκριμένα, διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη σεληνίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς το σελήνιο συμμετέχει σε διάφορους μηχανισμούς που προστατεύουν από τη μετάλλαξη του γενετικού μας υλικού. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητά του ηλιόσπορου σε διάφορα αντιοξειδωτικά προστατεύει τον οργανισμό μας από τη συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών.

  Μεγάλη η θρεπτική του αξία

  ΓΙΑΤΙ είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεϊνη , δηλαδή τα 100γρ. δίνουν 21 γρ. πρωτεϊνη.

  Αν σας άρεσε το άρθρο Μοιραστείτε το

  facebook

Διαβάστε Επίσης

Μύρρο
Μύρρο

«Οι επιδράσεις που μπορεί να έχει στις καινούργιες και ανοιχτές πληγές, ήταν απτές και λαχταρούσα να τις καταγράψω» John Gerard. 1597

lemon
Λεμονιά CITRUS limon

Η λεμονιά είναι το πιο αγαπημένο καρποφόρο δένδρο, που συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή των ελληνικών σπιτιών.