Γαϊδουράγκαθο

ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ (ΣΙΛΥΒΟ)

Silybum marianum Gaerin


  • Διετές φυτό, ιθαγενές των παραμεσογείων περιοχών. Είναι κοινό σε όλη την Ελλάδα και γνωστό σαν κουφάγκαθο, αγκάβατος, γαϊδουράγκαθο, κ.ά. Οι αρχαίοι το ονόμαζαν επίσης σίλυβο, κατά το Διοσκουρίδη.

    Κατάγεται από τις βραχώδεις περιοχές της Μεσογείου και της νοτιοδυτικής Ασίας. Έχει ύψος 0,50-1,50 μ. Και βλαστό όρθιο, λείο, διακλαδισμένο. Τα φύλλα του είναι μεγάλα με λευκές κηλίδες στην επάνω επιφάνεια. Τα πορφυροϊώδη άνθη του φέρονται στο άκρο του βλαστού, υπό μορφή κεφαλής και εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού.

    Τα τρυφερά φύλλα του φυτού τρώγονται είτε ωμά, είτε μαγειρεμένα. Οι ρίζες και οι σπόροι του έχουν πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες (εφιδρωτικές, αιμοστατικές, καταπραϋντικές κ.λ.π).

    Συλλέγονται, οι μεν ρίζες κατά τα μέσα του φθινοπώρου, οι δε σπόροι κατά τα μέσα και μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Σύμφωνα με το θρύλο οι λευκές βούλες στα φύλλα του οφείλονται στο γάλα της Παρθένου Μαρίας, που έσταζε, ενώ θήλαζε το Χριστό. Παρόλο που προάγει την παραγωγή γάλατος, είναι περισσότερο γνωστό για τις ύπατο- προστατευτικές του ιδιότητες.

    Βασικά συστατικά:

    Βιοφλανοειδή (σιλιμαρίνη), πικρά στοιχεία, πολυακετυλένια.

    Δράση:

    Πικρό τονωτικό

    χολαγωγό

    αντί-ιικό

    αντικαταθλιπτικό

    αντιοδειξωτικό

    γαλακταγωγό

    ύπατο - προστατευτικό


    Το γαϊδουράγκαθο είναι το κύριο βότανο, που χρησιμοποιείται για την προστασία του ήπατος από φλεγμονές, αλκοόλ, χημοθεραπείες.

    Συχνά το γαϊδουράγκαθο θεωρείται από τις πρώτες επιλογές για αποτοξίνωση συκωτιού με βότανα αλλά και σαν βοήθημα για το λιπώδες ήπαρ. Μειώνει τις βλάβες στο συκώτι που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες ή διάφορες παθήσεις, όπως η αλκοολική λιπώδης διήθηση.

    Συμβάλλει στη μείωση της οστικής απώλειας και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

    Ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μπορεί να αποτελέσει έναν καλό σύμμαχο για άτομα με ακμή.

    Τρόποι χρήσης: Έκχυμα, Αφέψημα, Κάψουλες, Βάμμα

    ΄Εκχυμα:

    Για ενίσχυση παραγωγής γάλακτος κατά το θηλασμό, βελτιώνει επίσης την πέψη.

    Αφέψημα:

    Για παθήσεις και λοιμώξεις του ήπατος.

    Βάμμα:

    Για προβλήματα του ήπατος και χολυδοχουκύστης, για ενεργοποίηση της πέψης, χολολιθίαση.

    ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

    Να συμβουλεύεστε πρώτα τον θεράποντα ιατρό σας για προβλήματα υγείας.

    Οι πληροφορίες που δίνονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους, έχουν προέλθει από εμπειρικά δεδομένα, βιβλία, συγγράμματα και έρευνες βοτανολογίας.

    Αν σας άρεσε το άρθρο Μοιραστείτε το

    facebook