Μελισσόχορτο

Μελισσόχορτο


(Melissa officinalis)

 • Μελισσόχορτο

  Ονομασία:

  Η Μέλισσα η φαρμακευτική (Melissa officinalis), γνωστή και ως το μελισσόχορτο ή μελισσοβότανο ή κιτροβάλσαμο (lemon balm), ή βάλσαμος (palm), το κοινό βάλσαμο (common palm) ή το βάλσαμο μέντας (balm mint), είναι ένα πολυετές φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Χειλανθή, την οικογένεια της μέντας.

  Το θαμνώδες αυτό φυτό είναι ιθαγενές στη νότιο-κεντρική Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, την περιοχή της Μεσογείου και την Κεντρική Ασία.

  Το ύψος του κυμαίνεται από 70 έως 150 εκατοστά. Τα φύλλα έχουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού, που σχετίζεται με την μέντα. Τα φύλλα του είναι ωοειδή και οδοντωτά.

  Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εμφανίζονται μικρά λευκά άνθη γεμάτα μέ νέκταρ.

  Τα λευκά λουλούδια προσελκύουν τις μέλισσες, εξ ου και το όνομα του γένους «Μέλισσα».

  Οι σπόροι του μελισσοβότανου χρειάζονται φως και τουλάχιστον 20ο βαθμούς για να βλαστήσουν.

  Σε ήπιες εύκρατες ζώνες, οι μίσχοι του φυτού νεκρώνονται κατά την έναρξη του χειμώνα, αλλά βλασταίνουν και πάλι την άνοιξη.

  ΧΡΗΣΗ

  Μελισσόχορτο

  Μαγειρική χρήση

  Το μελισσοβότανο συχνά χρησιμοποιείται ως αρωματική ύλη σε παγωτά και αφεψήματα τόσο ζεστά όσο και παγωμένα, συχνά σε συνδυασμό μe άλλα βότανα όπως το δυόσμο.

  Επίσης, συχνά συνδυάζεται με πιάτα φρούτων ή στις καραμέλες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιάτα με ψάρι και είναι βασικό συστατικό στο πέστο από μελισσοβότανο.

  Κηπευτική χρήση

  Παρασκευάζοντας ψυχρά εμβρέγματα από τα φύλλα του, χρησιμεύει στην κατάβρεξη των κηπευτικών καθότι τα προστατεύει από τις ψείρες και τα άλλα μικρά έντομα.

  Χρήσεις στη παραδοσιακή και εναλλακτική ιατρική.

  Ακόμη και μέχρι σήμερα θεωρείται το ελιξίριο της μακροζωίας και συνδυάζεται με άλλες ουσίες για την ίαση των παθήσεων.

  Το αιθέριο έλαιο από το μελισσόχορτο είναι πολύ δημοφιλές στην αρωματοθεραπεία.

  Βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, χαλαρώνει και προσφέρει ηρεμία στο νευρικό σύστημα, καταπολεμά το άγχος, την κατάθλιψη, αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα των εντερικών διαταραχών του στομάχου, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την σεξουαλική απόδοση, τη λειτουργία του προστάτη και τη στυτική λειτουργία.

  Μαγικές ιδιότητες

  Το μελισσόχορτο έλκει την αγάπη του συντρόφου σας και των αγαπημένων προσώπων σας. Η χρήση του βελτιώνει και ενισχύει τα σχέδια της ζωής σας, φέροντας την επιθυμητή επιτυχία.

  Επίσης, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση κάποιων μακροχρόνιων ασθενειών που ταλαιπωρούν το άτομο.

  Μπορείτε να πάρετε στις παλάμες σας την ημέρα της πανσελήνου θρύμματα από το μελισσόχορτο και τρίβοντας τα να ενισχύσετε την προσωπική σας ευημερία.

  Αν σας άρεσε το άρθρο Μοιραστείτε το

  facebook

Διαβάστε Επίσης

Πάπρικα
Πάπρικα

Η πάπρικα (paprika) είναι μπαχαρικό το οποίο γίνεται από τους αποξηραμένους δι αέρος καρπούς της οικογένειας της πιπεριάς τσίλι, του είδους Καψικόν το ετήσιον (Capsimum annuum).

lemon
Λεμονιά CITRUS limon

Η λεμονιά είναι το πιο αγαπημένο καρποφόρο δένδρο, που συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή των ελληνικών σπιτιών.