Φασκόμηλο

Φασκόμηλο


Eλελίφασκος, Aλισφακιά, Σάλβια

  • Φασκόμηλο

    Παραδοσιακά συνδεόμενο με τη μακροβιότητα, το φασκόμηλο έχει τη φήμη ότι αποκαθιστά την εξασθενημένη μνήμη των ηλικιωμένων. ΄Όπως και άλλα βότανα που ενισχύουν τη μνήμη, το φύτευαν και στους τάφους.

    Λέγεται ότι όταν οι Βρετανοί άρχισαν να εισάγουν τσάι από την Κίνα, οι Κινέζοι εκτίμησαν το βότανο, τόσο, που έδιναν δύο κάσες με τσάι για μία με αποξηραμένο φασκόμηλο.

    Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται η μωβ ποικιλία, S.offisinallis, που είναι πιο δραστική, από το κοινό πράσινο φυτό.

    Στην Κίνα η ρίζα της συγγενικής S.miltiorrhiza (dan shen), χρησιμοποιείται ως τονωτικό βότανο.

    Ανήκει στα είδη της ελληνικής χλωρίδας. Ο Διοσκουρίδης το ονομάζει ελελίσφακο, άπαυτό δε, κατά τον ίδιο, παρασκευαζόταν ο ελελισφάκινος οίνος.

    Είναι θάμνος πολύκλαδος, αρωματικός και φαρμακευτικός. ΄Έχει φύλλα λογχοειδή, οδοντωτά ή πριονωτά, χνουδωτά, τεφροπράσινα. Τα άνθη του φέρονται υπό μορφή σταφυλής, αργά την άνοιξη μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου.

    Τα στελέχη και τα φύλλα συγκομίζονται κατά τον Ιούνιο ή Ιούλιο και χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή αφεψήματος στομαχικού, πυρωτικού και τονωτικού, που είναι γνωστό σαν φασκόμηλο ή τσάι ελληνικό ή τσάι του βουνού.

    Χαρακτήρας:

    Καυτερό, πικρό, δροσερό, ξηραντικό.

    Φασκόμηλο

    Συστατικά:

    S.OFFICINALIS: πτητικό έλαιο, πικρά διτερπένια, ταννίνες, τριτερπένια, ρητίνη, φλαβονοειδή, ουσίες τύπου οιστρογόνων. Σαπωνίες.

    S.MILTLIORRHIZA: βιταμίνη Ε

    Δράσεις:

    S. OFFICINALIS: άφυσο, σπασμολυτικό, στυπτικό, αντισηπτικό, χαλαρώνει τα περιφερικά αιμοφόρα αγγεία, μειώνει την εφίδρωση, την παραγωγή σάλιου και γάλακτος, διεγερτικό της μήτρας, αντιβιοτικό. Μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, χολαγωγό.

    S.MILTLIORRHIZA: διεγερτικό της κυκλοφορίας, κατασταλτικό, απομακρύνει την θερμότητα.

    Χρησιμοποιούμενα μέρη του Φυτού:

    ΦΥΛΛΑ (S.OFFICINALLIS)

    Τα φύλλα έχουν ιδιαίτερη σχέση με το στόμα και το λαιμό, έτσι είναι ιδανικά για γαργάρες και στοματικές πλύσεις. Καθώς είναι ξηραντικά και έχουν οιστρογόνο δράση, είναι χρήσιμα και για προβλήματα της εμμηνόπαυσης και κατά του απογαλακτισμού.

    Με τα νωπά φύλλα παρασκευάζεται ένα πικρό διεγερτικό της πέψης. Συλλέξτε όλο το καλοκαίρι.

    ΡΙΖΑ (S.MILTLIORRHIZA)

    Στην Κίνα η ρίζα χρησιμοποιείται κυρίως ως αιματαγωγό, όπου υπάρχει στάση, όπως σε μερικούς τύπους, πόνων περιόδου και σε καρδιακά προβλήματα. Το dan shen θεωρείται επίσης κατασταλτικό και δροσιστικό και χρησιμοποιείται για να μειώσει τη θερμότητα, ιδιαίτερα στην καρδιά και το συκώτι.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

    Η παρουσίαση του φυτού, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Οι πληροφορίες που δίνονται για το βότανο και τις ιδιότητές του τις αντλούμε από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.
    Η συμβολή ειδικού κρίνεται απαραίτητη, πριν τη χρήση του φυτού.

    Αν σας άρεσε το άρθρο Μοιραστείτε το

    facebook

Διαβάστε Επίσης

Καρυδιά
Καρυδιά

Δημοφιλή βότανο, που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

lemon
Λεμονιά CITRUS limon

Η λεμονιά είναι το πιο αγαπημένο καρποφόρο δένδρο, που συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή των ελληνικών σπιτιών.