alfalfa

ΔΙΚΤΑΜΝΟΣ Origanum Dictamnus L

(έρωντας, στοματόχορτο, σταματόχορτο, μαλλιαρόχορτο, δίταμος, αδίχταμος)

Πολυετές, φρυγανώδες φυτό. Είναι πολύκλαδο, με φύλλα ωοειδή, τριχωτά και τραχιά στην κάτω επιφάνεια. Άνθη ρόδινα, που εμφανίζονται την άνοιξη.

Ανήκει στα φυτά της ελληνικής χλωρίδας και το συναντάμε, κυρίως, στην Κρήτη, γνωστό ως δίκταμο, δίταμο, έρωντας, μαλλιαρόχορτο κλπ.

Ο περίφημος δίκταμνος της Κρήτης, ένα φυτό δυσεύρετο σήμερα στη φύση και δύσκολο στην καλλιέργεια του, αλλά περιζήτητο, περιγράφηκε πρώτα από τον Θεόφραστο (Φυτ.Ιστ.9,16,1) και ο Ιπποκράτης τον χρησιμοποιούσε για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος, εξελκώσεων και δοθιήνων.

Του αποδίδονται θαυματουργικές ιδιότητες: Ο Βοργίλιος και ο Διοσκορίδης τον ονομάζουν βελόναξο και βελοτόκο, γιατί λέγεται ότι οι χτυπημένοι από κυνηγούς αίγαγροι τον έτρωγαν για να βγάλουν από το σώμα τους τα βέλη.

Ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη την Ειλειθυίας, γιατί κατά την παράδοση βοηθούσε στον τοκετό και σήμερα χρησιμοποιείται ακόμη για να διευκολύνει τους δύσκολους τοκετούς και κατά την υστεροτοκία.

Το λαϊκό του όνομα σταματόχορτο το χρωστά στις στυπτικές του ιδιότητες, ενώ για τις φημούμενες αναζωογονητικές του ιδιότητες ονομάστηκε έρωντας.

Το αιθέριο έλαιο που εξάγεται με απόσταξη των ανθέων χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην Παρασκευή βερμούτ.

Εξάπλωση-βιότοπος: Ενδημικό της Κρήτης. Καλλιεργούμενο και σε άλλες περιοχές (αλλά με μειωμένη δυναμικότητα). Απόκρημνες βραχώδεις περιοχές σε υψόμετρο 0-1900 μ. Αλλά κυρίως στα ορεινά

Συστατικά: αιθέριο έλαιο, πουλεγόνη, θυμόλη, καρβακρόλη.

Χρησιμοποιούμενα τμήματα: επίγεια τμήματα, κυρίως ανθισμένες κορυφές. Συλλογή κατά την άνθηση.

Δράσεις- Χρήση:

Πεπτικό, αντιμικροβιακό, αντισηπτικό, ανθελμινθικό αντιαιμορραγικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό, σπασμολυτικό, καταπραϋντικό των στομαχικών πόνων και των νευρικών διεγέρσεων.

Αφέψημα:

Χρησιμοποιείστε 20-30 γρ. Βότανο σε 1 λίτρο νερό για ένα τονωτικό ρόφημα που καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, τις νευραλγίες και στις στομαχικές διαταραχές, επίσης για τις παθήσεις του συκωτιού, αλλά και ως εμμηναγωγό.

΄Εκχυμα:

φτιάξτε έγχυμα με 20-30 γρ,από όλο το φυτό σε 1 λίτρο νερό, ηγια να καταπολεμήσετε την ατονία και τους σπασμούς.

Βάμμα:

Φτιάξτε βάμμα με κρασί ή ρακί με 15-20 γρ, βότανο και χρησιμοποιείστε το αραιωμένο, όπως το αφέψημα.

Επιθέματα - κατάπλασμα:

με τον πολτό του βοτάνου ή με το βάμμα φτιάξτε καταπλάσματα ή επιθέματα για τους πονοκεφάλους, τους πόνους του στομαχιού και τις παθήσεις του συκωτιού, επίσης για φλεγμονές του δέρματος, για εξελκώσεις και για τους δοθιήνες τα επιθέματα στο υπογάστριο βοηθούν κατά τον τοκετό. Το κατάπλασμα από πολτό είναι πολύ αποτελεσματικό για τις εκχυμώσεις κατά της δυσοσμίας του στόματος(μάσημα φύλλων).

Σκόνη:

Χρησιμοποιείστε τη σκόνη ως αντιμικροβιακό, αντισηπτικό, ανθελμινθικό, αντιαιμορραγικό και επουλωτικό φάρμακο.

Τονωτικό κρασί: φτιάξτε το με 20-30 γραμ. βότανο σε 1 λίτρο κρασί ή ρακί.


Αν σας άρεσε το άρθρο Μοιραστείτε το