Δριμεία και θερμαντική, η Κανέλα είναι καλή για όλα τα είδη <<ψυχρών>> καταστάσεων, από το κοινό κρυολόγημα, το κρύωμα της κοιλιάς, μέχρι την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς.
Στη Δύση, χρησιμοποιούμε γενικά το φλοιό του C. Zevlanicum, που πουλιέται σε ρολά, τα γνωστά ξυλαράκια Κανέλας. Οι Κινέζοι προτιμούν την ντόπια ποικιλία, το C. Cassia, και χρησιμοποιούν και το φλοιό και τους νεαρούς βλαστούς.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο φλοιός είναι καλύτερος για το στήθος, οι νεαροί βλαστοί για τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών.
Η έρευνα αποκάλυψε υπογλυκαιμικές ιδιότητες χρήσιμες στο διαβήτη.
Η κανέλα είναι γνωστή από τη μακρινή αρχαιότητα. Εισαγόταν από την Αίγυπτο από το 2000 π.Χ., αλλά εκείνοι που αναφέρουν ότι είχε έρθει από την Κίνα τη συγχέουν με την κασσία. Η κανέλα ήταν τόσο ιδιαίτερα πολύτιμη μεταξύ των αρχαίων λαών που εθεωρείτο δώρο κατάλληλο για μονάρχες, ακόμη και για Θεό.
Αν και η πηγή της στον κόσμο της Μεσογείου κρατήθηκε μυστική για αιώνες από τους μεσάζοντες που χειριζόταν το εμπόριο των μπαχαρικών -για να προστατέψουν το μονοπώλιό τους οι προμηθευτές- η κανέλα είναι εγχώρια στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα, στην ακτή Μαλαμπάρ της Ινδίας και στη Μιανμάρ.
Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν την κασσία για να δώσουν γεύση στο κρασί μαζί με το αψίνθιο.
Κασσία η κινέζικη κανέλα, ο πιο κοινός τύπος
Κασσία του Μποντάνγκ ή κανέλα της Ινδονησίας
Κανέλα της Σαϊγκόν, κασσία του Βιετνάμ ή κανέλα του Βιετνάμ
Κανέλα Σρι Λάνκα ή κανέλα Κεϋλάνης
Η γεύση της κανέλας οφείλεται σε ένα αρωματικό αιθέριο έλαιο που είναι από 0,5% έως 1% της σύνθεσής του. Το αιθέριο έλαιο παρασκευάζεται με το πρόχειρο χτύπημα του φλοιού, διαβρέχοντας τον με θαλασσινό νερό και στη συνέχεια αποστάζοντάς τον ολόκληρο γρήγορα.
Έχει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα, με χαρακτηριστική μυρωδιά κανέλας και μια πολύ ζεστή αρωματική γεύση.
Η πικάντικη γεύση και το άρωμα προέρχονται από τα κινανωμικά αλδεϋδη (περίπου το 90%) και σε αντίδραση με το οξυγόνο όσο ωριμάζει, σκουραίνει στο χρώμα και σχηματίζει ρητινώδεις ενώσεις.
Φλοιός: δριμύς, γλυκός, πολύ καυτός
Νεαροί βλαστοί: δριμείς, γλυκείς, λιγότερο καυτοί
Πηπτικό έλαιο, τανίνες γλίσχρασμα, κόμμι, σάκχαρα, κουμαρίνες
Φλοιός και νεαροί βλαστοί: άφυσοι, ιδρωταγωγοί, θερμαντικό πεπτικό γιατρικό, σπασμολυτικοί, αντισηπτικοί, τονωτικοί, διεγερτικοί της μήτρας.
Αιθέριο έλαιο: ισχυρό αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, διεργητικό της μήτρας.
ΦΛΟΙΟΣ
Στη Δύση ο εσωτερικός φλοιός χρησιμοποιείται κυρίως για πεπτικές διαταραχές, δυσπεψία, γενική αδράνεια, κολικοί και διάρροια.
Στην Κίνα, το rou qui θεωρείται πολύ θερμαντικό και τονωτικό για τα νεφρά, ενεργοποιητικό βότανο για καταστάσεις που συνδέονται με αδύναμο ki (ενέργεια).
Ο εσωτερικός φλοιός βοηθά στην εφίδρωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για <<ψυχρές>> καταστάσεις.
Χρησιμοποιείται ως αφέψημα, βάμμα και σε σκόνη ή κάψουλα.
Η κανέλα συμπεριλαμβάνεται ως κύριο συστατικό στην παραδοσιακή κουζίνα πολλών πολιτισμών σε συνταγές: για μείγματα μπαχαρικών. Ποτά και λικέρ, καφέδες και αναψυκτικά και γλυκά.
Αποστάζεται από το φλοιό και χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου για διάφορες χρόνιες λοιμώξεις. Το αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται για εισπνοές (διάλυμα) και μασάζ.
Το qui zhi μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διεγερτικό της κυκλοφορίας για να ζεστάνει τα κρύα χέρια και πόδια. Επίσης είναι ιδρωταγωγό και ιδανικό για ψυχρές καταστάσεις. Οι νεαροί βλαστοί εφαρμόζονται ως αφέψημα, βάμμα, κομπρέσα.
Χοληστερόλη, Κρύωμα, Αρθρίτιδα, Ασθένειες καρδιάς, Λοιμώξεις του Δέρματος, Απώλεια βάρους, Μακροζωία.
Αποφύγετε τις θεραπευτικές δόσεις κανέλας κατά την εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιο.
Χρησιμοποιείστε το βότανο με προσοχή σε καταστάσεις με υπερβολική θερμότητα ή εμπύρετες.
Αν σας άρεσε το άρθρο Μοιραστείτε το
facebook