Βαλσαμόχορτο

Βαλσαμόχορτο

Βαλσαμόχορτο, λειχηνόχορτο, σπαθόχορτο, περίκη, προδρόμου βότανο

Λέγεται ότι πήρε το όνομα του προδρόμου βότανο, από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ που θεράπευσαν μ΄ αυτό τις πληγές στις μάχες των Σταυροφοριών.

Πιστεύουν επίσης, ότι ξόρκιζε το κακό πνεύμα, γι αυτό και οι τρελλοί υποχρεώνονταν συχνά να πίνουν το έκχυμά του. Οντας κίτρινο, συνδεόταν με τη «χολερική» διάθεση και το έδιναν για τον ίκτερο και την υστερία. Τα παλιά βοτονολόγια συχνά ανέφεραν το tutsan από το γαλλικό tutsain ή «πανάκεια» , που χρησιμοποιούνταν και για κακώσεις και φλεγμονές.

Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού:

Επίγεια τμήματα:

Λαμβανόμενα εσωτερικά, τα επίγεια τμήματα μπορούν να αλαφρώσουν τη διάθεση και να ανορθώσουν το πνεύμα. Φτιάχνουν ένα τονωτικό για την αποκατάσταση των νεύρων, ιδανικό για το άγχος και ευερεθιστότητα, ιδιαίτερα κατά της εμμηνόπαυσης.
Είναι επίσης καλά για χρόνιες, μακροχρόνιες καταστάσεις όπου παίζει ρόλο η εξάντληση των νεύρων. Μπορούν να ανακουφίσουν ποικίλους πόνους, όπως την ισχιαλγία και η νευραλγία. Συλλέγεται το καλοκαίρι.

Τα επίγεια τμήματα (εφαρμογές) ως:

ΕΚΧΥΜΑ, παρασκευάζεται οπώς ακριβώς κάνετε το τσάι.
ΒΑΜΜΑ, παρασκευάζεται εμβατίζοντας τα αποζηραμένα μέρη του βοτάνου ή φρέσκα σε αλκοόλη - σαν τέτοια χρησιμοποιούμε αραιωμένα οινοπνευματώδη ποτά π.χ. βότκα
ΠΛΥΣΗ, γίνεται με το έκχυμα ή αραιωμένο βάμμα

ΑΝΘΟΦΟΡΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ (άνθη)

Χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή του ελαίου του βάλσαμου, ενός κόκκινου σαν αίμα ελαίου που παρασκευάζεται με εξανθοσμία, διαβρέχοντας τα άνθη σε έλαιο Κάρθαμου του βαφικού, καρυδιάς ή ηλιέλαιο περασμένου από ψυχρή πρέσα και αφήνοντας τα στο ήλιο για μερικές εβδομάδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για εγκαύματα, φλεγμονές (του δέρματος, των μυών και του συνδετικού ιστού) και για τη νευραλγία. Συλλέγονται στα μέσα του καλοκαιριού.

Ανθοφόρες κορυφές (εφαρμογές) ως:
ΚΡΕΜΜΑ, ΕΛΑΙΟ.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Το βότανο μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, εάν ληφθεί εσωτερικά και μετά εκθέσετε το δέρμα στον ήλιο. Τοξική δερματίτιδα μπορεί να προκληθεί αν κορφολογείτε ή μαζεύετε το φυτό σε υγρασία αλλά με ήλιο.

Χαρακτήρας:Γλυκόπικρο, ψυχρό, ξηραντικό.

Συστατικά:Γλυκοσίδες, φλανοειδή (και ρουτίνη), πηκτικά έλαια, ταννίνες, ρητίνες.

Δράσεις:
Στυπτικό, αναγλητικό, αντιφλεγμονώδες, κατασταλτικό, τονωτικό για την αποκατάσταση του νευρικού συστήματος.

Εκχυμα ανθέων 10-20 γραμ σε 1 κχλ νερό, 1- 2 τσαγιού την ημέρα


Αν σας άρεσε το άρθρο Μοιραστείτε το