Αναζωογονηθείτε με βότανα

Αναζωογονηθείτε με βότανα


 • Το ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, θα προσπαθήσει να σας δώσει τη δυνατότητα να φτιάξετε σπιτικά γιατροσόφια και καλλυντικά με φυσικά συστατικά, τα οποία θα σας βοηθήσουν:

  Να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε κάποια συνηθισμένα προβλήματα υγείας (π.χ. έκζεμα, μυκητιάσεις).

  Να φροντίσετε την υγεία και την ομορφιά του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών σας.

  Να χαλαρώσετε σε περιόδους που βρίσκεστε σε πίεση, υποφέρετε από στρες, να αποτοξινωθείτε ή να τονωθείτε σε στιγμές που νιώθετε εξάντληση και κατάπτωση.

  Ο συνταγές που θα ακολουθήσουν στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι απλές και μπορούν να παρασκευαστούν εύκολα, γρήγορα.

  Η αξιοποίηση των βοτάνων και των παραγώγων τους, προς όφελος του ανθρώπου αποτελεί πανάρχαια γνώση. Σήμερα, αυτή η γνώση βρίσκει και νέες αποτελεσματικές εφαρμογές.

  ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

  herbs

  ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ;

  Αν τα βότανα είναι κάτι καινούργιο για εσάς, πριν τα αγοράσετε θα πρέπει να έχετε στο νου σας κάποια πολύ βασικά πράγματα:

  Το βότανο πρέπει να είναι πολύ καλά αποξηραμένο, χωρίς υγρασία και να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος.

  Τα μέρη του φυτού να είναι κατά το δυνατόν ακέραια.

  Μην αγοράσετε φυτό, εάν έχει περάσει περισσότερο από ένα χρόνο από την ημέρα που συλλέχθηκε. Εάν δείτε πώς το φυτό θρυμματίζεται και γίνεται εύκολα σκόνη, τότε σίγουρα είναι ακατάλληλο.

  ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ:

  ΑΦΕΨΗΜΑ:

  Τα βότανα προστίθενται σε κρύο νερό και στη συνέχεια σιγοβράζουν για 15-30 λεπτά. Η ποσότητα βοτάνων που χρειάζεστε για το αφέψημα είναι 20 γρ. αποξηραμένων βοτάνων ή 40-50 γρ. Νωπών, σε ½ λίτρο νερού.

  ΕΓΧΥΜΑ (ΤΣΑΪ):

  Μοιάζει στην Παρασκευή του με το αφέψημα, με τη μόνη διαφορά ότι στο έγχυμα δεν βράζετε το βότανο, αλλά προσθέτετε στο ήδη καυτό νερό. Για το έγχυμα θα χρειαστείτε περίπου 30γρ. αποξηραμένων βοτάνων 70 γρ νωπών, για ½ λίτρο νερό.

  ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ- ΕΠΙΘΕΜΑ:

  Συνήθως παρασκευάζεται με τα φύλλα του φυτού, που ωμά, βρασμένα ή κοπανισμένα μπαίνουν απευθείας στην περιοχή με το πρόβλημα. Το μείγμα του καταπλάσματος ή του επιθέματος μπορεί να τοποθετηθεί ή απ’ ευθείας στο δέρμα ή με βαμβάκι, γάζα, τουλουπάνι κλπ.

  ΚΟΜΠΡΕΣΑ:

  Γίνεται με ένα κομμάτι βαμβάκι, πετσέτα ή γάζα τα οποία θα ποτίσετε καλά με το μείγμα αφεψήματος και εγχύματος ή με το μείγμα νερού και αιθέριων ελαίων. Στη συνέχεια θα τοποθετήσετε την κομπρέσα στο σημείο που θέλετε για 15 λεπτά περίπου.

  ΒΑΜΜΑ:

  Είναι το διάλυμά κάποιας φυτικής ουσίας σε οινόπνευμα, αιθέρα ή νερό.

  Τι είναι τα ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ;

  essence

  Τα αιθέρια έλαια εξάγονται συνήθως με απόσταξη και είναι μείγμα πολλών χημικών ενώσεων. Οι ενώσεις αυτές είναι δραστικές και μικρού μοριακού βάρους κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που διαπερνούν εύκολα την επιδερμίδα. Κάθε φυτό παράγει το δικό του αιθέριο έλαιο, ενώ τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή του αιθέριου ελαίου είναι τα άνθη, τα φύλλα, τα κλωνάρια, οι καρποί, η ρίζα, το ρετσίνι ή ο συνδυασμός τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα αιθέρια έλαια είναι "η ζωτική δύναμη" του φυτού και μπορεί να δράσουν εξίσου αποτελεσματικά μέσω της επιδερμίδας (μασάζ, κομπρέσες), της όσφρησης (αφού μέσω των οσφρητικών νεύρων φτάνουν στον εγκέφαλο), αλλά και με την εσωτερική τους χρήση (γαργάρες, ροφήματα).

  Πως θα τα χρησιμοποιήσετε;

  Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτούσια (εκτός από μερικές εξαιρέσεις) πάνω στο δέρμα, αλλά διαλυμένα σε κάποια κρέμα, λάδι για μασάζ ή ακόμα στο νερό για μπάνιο. Με τη μορφή αυτή το αιθέριο έλαιο διεισδύει στον υποδόριο ιστό, μέσω των ιδρωτοποιών αδένων ή μέσω των πόρων, και από εκεί, μέσω των τριχοειδών αγγείων, εισέρχεται στο κυκλοφοριακό σύστημα. Με τον ίδιο τρόπο μεταφέρεται σε όλο το σώμα, και φυσικά, στον εγκέφαλο. Η δράση των ελαίων αρχίζει από τη στιγμή που διεισδύουν στο σώμα.

  Τί να προσέξετε:

  Κάθε φορά πριν χρησιμοποιήσετε ένα αιθέριο έλαιο, πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τους κανόνες ασφαλείας!

  Επειδή τα ευαίσθητα δέρματα μπορεί να εμφανίσουν ερεθίσματα ή αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα αιθέρια έλαια (ακόμη και αν είναι αραιωμένα) καλό είναι, πριν από τη χρήση τους, να προηγείται δερματική δοκιμασία, την οποία θα κάνετε ως εξής: βάλτε μια σταγόνα του αιθέριου ελαίου ή του μείγματος στο εσωτερικό του αγκώνα και καλύψτε το σημείο για μια ώρα με ένα τσιρότο. Αν στο διάστημα αυτό δεν παρατηρηθούν κνησμός, κοκκινίλα, ή άλλος ερεθισμός στο δέρμα, τότε η εφαρμογή του αιθέριου ελαίου είναι ασφαλής.

  Με προσοχή πρέπει να χρησιμοποιείτε στο δέρμα και τα αιθέρια έλαια περγαμόντο, κύμινου, τζίντζερ, λεμονιού, μανταρινιού, αγγελικής κλπ., επειδή έχουν χαρακτηριστεί φωτοτοξικά.

  Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε την εφαρμογή γενικά των αιθέριων ελαίων στο δέρμα σε περιόδους εγκυμοσύνης (πρώτο τρίμηνο) και θηλασμού, καθώς και στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα επιληψίας, ψωρίασης ή υπέρτασης.

  Τέλος, στα βρέφη και στα μικρά παιδιά, οι αραιώσεις των αιθέριων ελαίων πρέπει να είναι οι μισές από τις αντίστοιχες των ενηλίκων.

  ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ

  ΛΑΔΙ ΜΕ ΣΙΤΡΟΝΕΛΑ

  Κατά των κουνουπιών

  ΣΙΤΡΟΝΕΛΑ (Citronella)

  Citronela oil

  Η σιτρονέλα είναι ένα φυτό με άρωμα λεμονιού και εμφάνιση που θυμίζει έντονα ψιλό γρασίδι

  ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

  Η σιτρονέλα είναι γνωστή για τις σημαντικές αντισηπτικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητές της. Επίσης, χρησιμοποιείτε πολύ συχνά ως αντισπασμωδικό, αντιπυρετικό και μυκητοκτόνο. Τέλος, χρησιμοποιείται ευρύτατα, ως αποσμητικό, εντομοαπωθητικό και εντομοκτόνο.

  ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:

  Η χρήση της σιτρονέλας εστιάζεται κυρίως στη φροντίδα του δέρματος και στην τόνωση του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος. Στο δέρμα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της έντονης εφίδρωσης αλλά και της λιπαρότητας. Προσφέρει σημαντική βοήθεια στα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις και βοηθά στην αντιμετώπιση της ζάλης, της ημικρανίας και του πονοκεφάλου. Συνδυαζόμενη, τέλος, με άλλα αιθέρια έλαια, η σιτρονέλα κρατά τα έντομα μακριά μας.

  ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:

  Καλύτερα να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  ΛΑΔΙ ΜΕ ΣΙΤΡΟΝΕΛΑ

  ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:
  • Αμυγδαλέλαιο 100 ml.
  • Αιθέρια έλαια σιτρονέλας 25 ml.
  • Αιθέριο έλαιο λεβάντας 10 ml.
  • Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου 5 ml.
  • Αιθέριο έλαιο γερανιού 5 ml.

  ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕΤΕ:

  Αφού συγκεντρώσετε τα υλικά σας, αδειάζετε το αμυγδαλέλαιο σε ένα μπουκαλάκι. Παράλληλα, σε ένα ποτήρι αναμειγνύετε τα αιθέριά έλαια της λεβάντας, του ευκάλυπτου, και του γερανιού. Ρίχνετε το μείγμα των αιθέριων ελαίων στο αμυγδαλέλαιο και στη συνέχεια προσθέτετε τη σιτρονέλα και ανακατεύετε πολύ καλά.

  Το φυσικό εντομοαπωθητικό σας είναι έτοιμο.

  ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ:

  Το φυσικό σας εντομοαπωθητικό είναι εντελώς αθώο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας πάνω στο δέρμα σας, για να προλάβετε τα τσιμπήματα των εντόμων.

  Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το μείγμα στην ειδική συσκευή για τον αρωματισμό του χώρου.

  Η ισχυρή δράση της σιτρονέλας, σε συνδυασμό με τα αιθέριά έλαια της λεβάντας, του ευκαλύπτου και του γερανιού, είναι η καλύτερη φυσική εγγύηση, ότι δεν θα χρειαστεί πλέον να ανησυχείτε για τα τσιμπήματα των εντόμων.

  Η παρουσία του αμυγδαλέλαιου στη συνταγή που σας προτείνουμε, κάνει το μείγμα κατάλληλο και για απευθείας χρήση του πάνω στο δέρμα σας. Λόγω του αμυγδαλέλαιου είναι καλό για ξηρές επιδερμίδες.

  Αν σας άρεσε το άρθρο Μοιραστείτε το

  facebook