lemon

Λεμονιά

CITRUS limon Oik. Rutaceae


  • Η λεμονιά είναι δένδρο ιθαγενές των ανατολικών Ινδιών. Η καλλιέργειά της διαδόθηκε στην Ανατολή και στη συνέχεια στις μεσογειακές χώρες από τους ΄Άραβες, όπως εξάλλου αποδεικνύεται από το επικρατήσαν αραβικό όνομα του είδους Laimun.

    Το όνομα γένους Citrus φαίνεται πιθανότερο να οφείλεται στο Χωριό Κίτριον της Παλαιστίνης, όπου για πρώτη φορά παρατηρήθηκε εκτεταμένη καλλιέργειά του.

    Από τους ΄Άραβες γίνεται λόγος περί λεμονιού από τον 13ο μ.Χ. αιώνα. Το λεμόνι αναφέρεται συνήθως ως καρπός της Ανατολής στο «Γεωπονικόν» του μοναχού Αγαπίου του Κρητός (1647).

    Στην Ελλάδα η αρχαιότερη και πρώτη καλλιέργεια της λεμονιάς φαίνεται να έγινε στην Ρόδο και στην Κω.

    Στην Ελλάδα η λεμονιά, όπως και τα περισσότερα εσπεριδοειδή, καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση, κυρίως δε στην Πελοπόννησο (Κορινθία, Αργολίδα), τον Πόρο, την ΄Άνδρο, τη Σάμο, τη Χίο κλπ.

    Είναι δένδρο αρκετά μεγάλο, μακρόβιο και ακανθοφόρο. Οι νεαροί βλαστοί καθώς και το εσωτερικό των ανθών του έχουν χρώμα ιώδες. Οι μίσχοι των φύλλων φέρουν πολύ μικρά πτερύγια.

    Ο καρπός, το γνωστό λεμόνι, έχει συνήθως χρώμα ωχροκίτρινο, ο δε χυμός του είναι πολύ όξινος.

    Το λεμόνι χρησιμοποιείται κυρίως σαν άρτυμα (θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα όλων σχεδόν των φαγητών). Επίσης, για την Παρασκευή δροσιστικού ποτού, της κοινής λεμονάδας.

    Από τον φλοιό του λεμονιού παραλαμβάνεται αιθέριο έλαιο, χρήσιμο στην σαπωνοποιία, την ποτοποιία, την φαρμακευτική (σαν τονωτικό) και την αρωματοποιία.

    Ο χυμός του λεμονιού, λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C, είναι αντισκορβουτικός. ΄Έχει, επίσης, βακτηριδιοκτόνες ιδιότητες, οφειλόμενες στο κιτρικό οξύ, που περιέχει.

    Γνωστές εξ άλλου, είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού κατά της αρθρίτιδος και των ρευματισμών.

    Οι ιθαγενείς των Τροπικών χωρών, χρησιμοποιούν το χυμό του λεμονιού, σαν φάρμακο αποτελεσματικό κατά των δαγκωμάτων των δηλητηριωδών φιδιών.

    ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΕΣ:

    Αιμορραγίες, ατονία, γρίπη, διφθερίτις, έρπης, ίκτερος, λιποθυμία, ναυτία, πυρετός, σκορβούτο, στηθάγχη, τριχόπτωση.

    ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ:

    Άνθος (για έλαιο), Καρπός (Ως αφέψημα, Βάμμα, ΄Έλαιο), Φλούδι (ως αφέψημα, σιρόπι).

    Οφείλουμε να σας τονίσουμε τις 10 ευεργετικές ιδιότητες του καρπού της Λεμονιάς (ΛΕΜΟΝΙ) για την υγεία μας!

    Η χαρακτηριστική του όξινη γεύση και το μοναδικό του άρωμα, χαρίζουν επάξια μια θέση σε κάθε κουζίνα.

    Οι χρήσεις του λεμονιού δεν περιορίζονται στην κουζίνα, μόνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περιποίηση της επιδερμίδας και των μαλλιών.

    Δείτε ποια είναι τα 10 ξεχωριστά οφέλη του λεμονιού για την υγεία μας.

    1. Λόγω της όξινης γεύσης, αλλά και της αλκαλικής δράσης του συμβάλλει στην εξισορρόπηση του PH στο σώμα.
    2. Πλούσιο σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις.
    3. Ενεργοποιεί το συκώτι και βοηθά στη διάσπαση του ουρικού οξέος.
    4. Καθαρίζει το γαστρεντερικό, καθώς διευκολύνει την περισταλτική κίνηση του εντέρου απομακρύνοντας τις βλαβερές, περιττές ουσίες από τον οργανισμό.
    5. Το κιτρικό οξύ του λεμονιού βοηθά να διαλυθούν οι πέτρες στη χολή και τα νεφρά.
    6. Η βιταμίνη C του λεμονιού εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που συνδέονται με την πρόωρη γήρανση.
    7. Σκοτώνει τα σκουλήκια στο έντερο και κάθε είδους εντερικά παράσιτα.
    8. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
    9. Περιέχει 22 διαφορετικές ουσίες με αντικαρκινική δράση.
    10. Προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία, χάρη στα φλαβονοειδή, που περιέχει, κι έτσι προλαμβάνει τις εσωτερικές αιμορραγίες.

    ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:

    Εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι και αντιμετωπίζεται συχνά καούρες, θα πρέπει να αποφεύγετε τα όξινα.

    Αν σας άρεσε το άρθρο Μοιραστείτε το

    facebook

Διαβάστε Επίσης

Αναζωογονηθείτε με βότανα
Αναζωογονηθείτε με βότανα

Το ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, θα προσπαθήσει να σας δώσει τη δυνατότητα να φτιάξετε σπιτικά γιατροσόφια και καλλυντικά με φυσικά συστατικά, τα οποία θα σας βοηθήσουν...

Γαϊδουράγκαθο
Γαϊδουράγκαθο

Μυστικό μακροβιότητας, φθορά του γήρατος, το αφέψημα από μέλι και λίγη κανέλλα όταν λαμβάνεται τακτικά....