Λεμονιά
CITRUS limon Oik. Rutaceae
CITRUS limon Oik. Rutaceae
Η λεμονιά είναι δένδρο ιθαγενές των ανατολικών Ινδιών. Η καλλιέργειά της διαδόθηκε στην Ανατολή και στη συνέχεια στις μεσογειακές χώρες από τους ΄Άραβες, όπως εξάλλου αποδεικνύεται από το επικρατήσαν αραβικό όνομα του είδους Laimun.
Το όνομα γένους Citrus φαίνεται πιθανότερο να οφείλεται στο Χωριό Κίτριον της Παλαιστίνης, όπου για πρώτη φορά παρατηρήθηκε εκτεταμένη καλλιέργειά του.
Από τους ΄Άραβες γίνεται λόγος περί λεμονιού από τον 13ο μ.Χ. αιώνα. Το λεμόνι αναφέρεται συνήθως ως καρπός της Ανατολής στο «Γεωπονικόν» του μοναχού Αγαπίου του Κρητός (1647).
Στην Ελλάδα η αρχαιότερη και πρώτη καλλιέργεια της λεμονιάς φαίνεται να έγινε στην Ρόδο και στην Κω.
Στην Ελλάδα η λεμονιά, όπως και τα περισσότερα εσπεριδοειδή, καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση, κυρίως δε στην Πελοπόννησο (Κορινθία, Αργολίδα), τον Πόρο, την ΄Άνδρο, τη Σάμο, τη Χίο κλπ.
Είναι δένδρο αρκετά μεγάλο, μακρόβιο και ακανθοφόρο. Οι νεαροί βλαστοί καθώς και το εσωτερικό των ανθών του έχουν χρώμα ιώδες. Οι μίσχοι των φύλλων φέρουν πολύ μικρά πτερύγια.
Ο καρπός, το γνωστό λεμόνι, έχει συνήθως χρώμα ωχροκίτρινο, ο δε χυμός του είναι πολύ όξινος.
Το λεμόνι χρησιμοποιείται κυρίως σαν άρτυμα (θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα όλων σχεδόν των φαγητών). Επίσης, για την Παρασκευή δροσιστικού ποτού, της κοινής λεμονάδας.
Από τον φλοιό του λεμονιού παραλαμβάνεται αιθέριο έλαιο, χρήσιμο στην σαπωνοποιία, την ποτοποιία, την φαρμακευτική (σαν τονωτικό) και την αρωματοποιία.
Ο χυμός του λεμονιού, λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C, είναι αντισκορβουτικός. ΄Έχει, επίσης, βακτηριδιοκτόνες ιδιότητες, οφειλόμενες στο κιτρικό οξύ, που περιέχει.
Γνωστές εξ άλλου, είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού κατά της αρθρίτιδος και των ρευματισμών.
Οι ιθαγενείς των Τροπικών χωρών, χρησιμοποιούν το χυμό του λεμονιού, σαν φάρμακο αποτελεσματικό κατά των δαγκωμάτων των δηλητηριωδών φιδιών.
Αιμορραγίες, ατονία, γρίπη, διφθερίτις, έρπης, ίκτερος, λιποθυμία, ναυτία, πυρετός, σκορβούτο, στηθάγχη, τριχόπτωση.
Άνθος (για έλαιο), Καρπός (Ως αφέψημα, Βάμμα, ΄Έλαιο), Φλούδι (ως αφέψημα, σιρόπι).
Η χαρακτηριστική του όξινη γεύση και το μοναδικό του άρωμα, χαρίζουν επάξια μια θέση σε κάθε κουζίνα.
Οι χρήσεις του λεμονιού δεν περιορίζονται στην κουζίνα, μόνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περιποίηση της επιδερμίδας και των μαλλιών.
Δείτε ποια είναι τα 10 ξεχωριστά οφέλη του λεμονιού για την υγεία μας.
ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:
Εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι και αντιμετωπίζεται συχνά καούρες, θα πρέπει να αποφεύγετε τα όξινα.
Αν σας άρεσε το άρθρο Μοιραστείτε το
facebookΤο ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, θα προσπαθήσει να σας δώσει τη δυνατότητα να φτιάξετε σπιτικά γιατροσόφια και καλλυντικά με φυσικά συστατικά, τα οποία θα σας βοηθήσουν...
Μυστικό μακροβιότητας, φθορά του γήρατος, το αφέψημα από μέλι και λίγη κανέλλα όταν λαμβάνεται τακτικά....